Stadsbestuur verzamelt alle schadegevallen noodweer

Noodweer 18 augustus 2011
 

De focus van de organisatie, de stad Hasselt en zijn hulpdiensten ligt momenteel op het festivalterrein van Pukkelpop in Kiewit, maar dat betekent niet dat de andere Hasselaren met schadegevallen in de kou blijven staan. Het stadsbestuur gaat al het mogelijk doen en zeker een rampdossier in te dienen bij de overheid.

De getroffenen kunnen hun schadegevallen aan hun huis, tuin en auto melden bij de stadsdiensten. Zij gaan deze informatie vervolgens begin volgende week overmaken aan de provincie zodat er op federaal niveau een dossier kan samengesteld worden om het noodweer als ramp te laten erkennen.

Het belangrijkste is dat de getroffenen in eerste instantie zeker ook hun verzekeraar contacteren. In de hele procedure is de eigen verzekering altijd de eerste stap. De eigen brandverzekering zal meestal al tussenkomen om de schade te dekken. Belangrijk is wel zoveel mogelijk gegevens te verzamelen: eventuele foto’s, bestekken van experts, getuigenverslagen,…

 

INFO
011 28 30 44 (tijdens kantooruren) 
werklijn@hasselt.be

 

NOODWEER in Stokrooie op 21/07/2009 en 14/07/2010

Stormweer woensdag 14 juli 2010 - erkend als ramp

Het onweer en de stormwind van woensdag 14 juli 2010 heeft in Limburg gigantisch veel schade veroorzaakt. Ook in Hasselt. Veel inwoners kampen met materiële schade.

Het stadsbestuur dient bij het provinciebestuur een aanvraag in om dit noodweer te erkennen als ramp. Het provinciebestuur maakt deze aanvraag – samen met de aanvragen van andere gemeenten – over aan de bevoegde instanties.

Wat betekent deze erkenning als ramp voor de Hasselaren? Als het noodweer van 14 juli erkend wordt als ramp, dan kan je een persoonlijk schadedossier indienen bij het rampenfonds voor de schade die niet gedekt wordt door jouw verzekering. Opgelet, volgende drie punten worden niet vergoed door het rampenfonds:
- Alles waarvoor u zelf reeds verzekerd bent
- De franchise van je verzekering
- De eerste schijf van 250 euro.

Als dit onweer erkend wordt als ramp, zullen de formulieren voor indiening van een aanvraag voor tussenkomst van het rampenfonds ter beschikking gesteld worden door het stadsbestuur. Wie wil, kan zijn gegevens nu al communiceren via de technische uitvoeringsdiensten via telefoon 011 / 28 30 44. Als wij je gegevens hebben, houden wij je op de hoogte van een eventuele erkenning.

Wat doe je best als je schade hebt?
Contacteer je verzekeringsagent. In eerste instantie krijg je een vergoeding van je verzekering. Sommige brandverzekeringen dekken naast de schade aan de woning ook de schade aan voertuigen als gevolg van noodweer.
Maak – indien mogelijk – foto’s van de beschadigingen als mogelijk bewijsmateriaal om een financiële vergoeding te krijgen.
Maak concrete afspraken met je verzekeringsagent voor het herstellen van de schade.

Persbericht Stad Hasselt - 15/07/2010

Hagelstorm zijn erkend als natuurramp

De federale regering heeft op 5 maart 2010 de hagelstorm die op 21 juli 2009 over West-Limburg raasde, erkend als natuurramp. Heel wat inwoners liepen materiële schade op tijdens dat stormweer. Door de erkenning als natuurramp, kunnen alle getroffenen een beroep doen op het Rampenfonds. Dat fonds kan tussenkomen in de kosten die niet gedekt worden door de eigen verzekering.
Zodra het regeringsbesluit verschijnt in het Staatsblad, hebben de getroffen inwoners drie maanden tijd om hun schadedossier in te dienen.


Schade hagelstormen worden als ramp erkend

De schade door de hagelstormen van 21 en 22 juli 2009 bedraagt 75,1 miljoen euro. De buien zullen als ramp worden erkend. Dat zegde minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) in de Kamer aan de Limburgse parlementsleden Hilal Yalçin (CD&V) en Hilde Vautmans (Open Vld).
Op de bewuste dagen vielen hagelstenen zo groot als tennisballen uit de lucht. En die richtten veel schade aan. Het zwaartepunt van het onheil lag in Heusden-Zolder en in totaal werden meer dan 3.000 schadegevallen vastgesteld.

Meerdere gemeenten dienden bij de provincie een schadedossier in (o.a. Lommel, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Halen, Herk-de-Stad, Lummen, Hasselt, Zonhoven).

De Limburgse parlementsleden Yalçin en Vautmans wilden weten wanneer de hagelbuien nu als ramp worden erkend.

Turtelboom zegde dat ze daarvoor nog wacht op het advies van de staatssecretaris van Begroting, Melchior Wathelet (cdH). “Het duurt zo lang omdat zijn kabinet de procedure tot erkenning verkeerd interpreteert”, zuchtte Turtelboom. “Eens ik Wathelet’s advies heb, kan ik de erkenning voorleggen op de ministerraad en dan kan het Koninklijk Besluit verschijnen”, zo luidde het.

JDW

Stokrooie getroffen door noodweer op 21 juli 2009

Dinsdagavond 21 juli 2009 rond 18.30 uur werd Stokrooie getroffen door een stevige hagelbui. De straten 'aan de overkant van het kanaal', vlakbij Bolderberg dus, werden zwaar getroffen. Hagelstenen met een diameter tot vijf centimeter bedekten de bodem met een vriestapijt. Ze stuiterden met een enorme kracht tegen de grond. Deze hagelstenen zorgden voor heelwat schade. Langs de Stokrooieweg werden meerdere wagens beschadigd. Autoraampjes sneuvelden en de carrosserie van wagens zag er uit als een maanlandschap met putten en dalen. Ook de daken van huizen, serres en tuinhuisjes werden doorboord. De bladeren werden gewoon van de bomen gerukt zodat ze er nu 'bladloos' bijstaan. Ook planten en bloemperken werden niet gespaard, overal werden de bloeiende bloemen en planten op enkele minuten vernietigd.
Heel vreemd, maar in het dorpscentrum van Stokrooie, aan de andere kant van het kanaal, heeft het vreemd genoeg enkel stevig geregend maar was er geen schade.

De ergste schade bleef de Stokrooienaren echter bespaard. In het naburige Bolderberg heeft de storm immers nog veel meer schade aangericht. Daar moest om 21 uur zelfs een sneeuwruimer uitrukken om de straten hagel- en bladvrij te maken. De daken van verschillende huizen werden zwaar beschadigd.

Dit noodweer bevestigt een Stokrooiense volkswijsheid. Toen wij hier 10 jaar geleden kwamen wonen, waarschuwden oude buren ons al voor onweersbuien die, gelukkig zelden, uit noord-westelijke richting komen: 'Als het weer van over de Bolderberg komt, dan moet je oppassen!'. Ook al kwam dit keer het onheil vanaf het zuiden van België...

Tekst en foto's: Bieke Jongen en Marc Deferme

Hasselt vraagt erkenning van het rampenfonds

Hasselt vraagt een erkenning van het rampenfonds voor de hagelschade van 21 juli 2009. Ook Hasselt werd niet gespaard bij het zware onweer. Diverse inwoners, vooral uit Stokrooie en Kermt, leden hagelschade of schade door de stormwind. Het stadsbestuur dient een dossier in voor erkenning van deze schade als ramp.

Heeft u zelf ook schade geleden?
Meld dit zo snel mogelijk bij het stadsbestuur op werklijn@hasselt.be of op het nummer 011-28 30 44, vragen naar Natalie Philtjens of Denise Jacobs.

U kan best onmiddellijk de schade aangeven bij uw verzekering. Vaak wordt die gedekt door de brandverzekering. Indien de schade op het grondgebied van Hasselt erkend wordt als ramp, is een terugbetaling van een deel van de overige schade via het rampenfonds mogelijk.
 
Maar ook bij het rampenfonds wordt niet alle schade vergoed. Zo is er een vrijstelling voor de eerste 250 €.
Heeft uzelf ook schade geleden die niet door de eigen verzekering gedekt is, dan kan u best nu al een dossier aanleggen: maak foto's van de schade, en hou alle bewijsstukken zoals facturen bij om achteraf een aanvraag voor een vergoeding te kunnen indienen.
 
Bron: Stad Hasselt 23/07/09 - www.hasselt.be

70 miljoen euro schade na onweer

Er is naar schatting 70 miljoen euro schade na het zware onweer met hagel van vorige week. De meeste schadegevallen komen uit Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Lummen. De provincie dient bij Binnenlandse Zaken een aanvraag in om het noodweer als ramp te laten erkennen. Mocht het rampenfonds tussenkomen, dan is dat alleen voor schade die niet door de verzekering gedekt is.


Brief van de Stad Hasselt aan alle inwoners Stokrooie en Kermt

Aan de inwoners van Stokrooie en Kermt

Schade door hagel, stormwind en regenval op 21 juli 2009

Geachte mevrouw
Geachte heer

Op 21 juli bleef Hasselt niet gespaard door het noodweer. Veel inwoners kampen met persoonlijke schade als gevolg van de hagel, de stormwind en de regenval. Het stadsbestuur diende reeds een aanvraag in bij het provinciebestuur om het noodweer van 21 juli te laten erkennen als ramp. Onze aanvraag wordt door het provinciebestuur - samen met de aanvragen van andere gemeenten - overgemaakt aan de bevoegde instanties. Wij verwachten een antwoord van het rampenfonds over het al dan niet erkennen van de ramp over een drietal maanden.

Wij ontvingen reeds een heel aantal telefoontjes en mailtjes met persoonlijke vragen over eventuele schadevergoedingen. Daarom willen wij voor iedereen alles even op een rijtje zetten.

Wat moet u doen  als u schade heeft?
- Contacteer uw verzekeringsagent voor alle schade die u heeft. In eerste instantie zal uw eigen verzekering u vergoeden. Sommige brandverzekeringen dekken ook de schade aan voertuigen als gevolg van noodweer.
- Maak — indien mogelijk— foto’s van de beschadigingen als mogelijk bewijsmateriaal om een financiële vergoeding te krijgen.
- Maak concrete afspraken met uw verzekeringsagent voor het herstellen van de schade.
- Als het noodweer van 21 juli erkent wordt als ramp, wordt u door ons gecontacteerd. U kan dan een persoonlijk schadedossier indienen bij het rampenfonds voor de schade die niet gedekt wordt door uw verzekering. Opgelet, het rampenfonds zal de franchise van uw verzekering niet vergoeden. Bovendien zal het rampenfonds de eerste schijf van 250 euro niet vergoeden.

Alle inwoners die nog geen contact opnamen met het stadsbestuur maar toch schade hebben door het noodweer, kunnen dit alsnog doorgeven. Indien wij uw gegevens hebben, kunnen wij u sneller op de hoogte houden.

Met vriendelijke groeten

De stadssecretaris             De burgemeester
J.P. Houben                        Herman Reynders


Telefoon: 011-28 30 44
Telefax: 011-28 30 88
Centrale Werkplaatsen, Hellebeemden 20, 3500 Hasselt

Brief van de Stad Hasselt (Natalie Philtjens) 24-07-2009

Film over de hagel op 21 juli - Kromvennestraat

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Parket van Leuven start onderzoek naar seksueel misbruik door pater in abdij Keizersberg, Kerk zou al 2 jaar op de hoogte zijn
Het parket van Leuven voert een onderzoek naar seksueel misbruik in de abdij Keizersberg, in Leuven. Dat bevestigt een bron binnen justitie. Een volwassen man die een tijd in de abdij verbleef, zou aangerand zijn door een pater. De feiten dateren van 2 jaar geleden. De man meldde dit onmiddellijk binnen de Kerk. De patersgemeenschap van de abdij is tijdelijk ontbonden.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie